Guantanamo, Donald Rumsfeld’s konsentrasjons- og torturleir4 min read

Now Reading
Guantanamo, Donald Rumsfeld’s konsentrasjons- og torturleir4 min read

Cuba, landet som hadde menneskene som skapte bandet Buena Vista Social Club, et band som komponerte melodier og stemninger som i mange år gikk som en farsott over verden. Jeg så filmen 4 ganger, noe som aldri før hadde skjedd i mitt liv, da jeg ikke så gjerne går inn i illusjonenes verden, filmen. Melodien Chan Chan bandt hele menneskeheten sammen hver gang den ble spilt. Det lille samfunnet på Cuba som hadde blitt tatt fra de rike og velstående og gitt til de fattige, slik at alle uten unntak skulle få levelige vilkår, ble ført i pennen i mange år av Fidel Castro. Mens musikerne der spredte glede over det vanlige liv hos tusener på tusener av mennesker. På denne øya fikk amerikanerne etablert fangeleiren Guantanamo (toppfoto, her).

Denne fangeleir, militærleir og forhørsleir ble etablert i 2002, mens havnen og marinebasen var allerede der fra 1902 . Den fikk, av en eller annen grunn, bli der også etter Castro’s revolusjon og har utviklet seg til å bli en skamplett i den vestlige verdens kultur. USA ville ikke engang ha slikt innenfor egne landegrenser og CIA har etablert en rekke tortursentre over hele verden.

Oberst Tala Al-Zahrani i det saudiarabiske politi, fikk sin 22 årige sønn Yasser levert fra Guantanamo i 2006 i en bodybag, uten forvarsel, et lik preget av sterke mishandlinger. Yasser ble tatt til fange i Afghanistan 17 år gammel og brakt dit med fly. Obersten forteller litt av sine rystelser i en dokumentarfilm av Erling Borgen, Døden i Camp Delta (her).

«Lærepengen er at min sønn ble drept, men seiret over dem likevel. Når de gjør sånt uten rettferdighet og uten rett bryter menneskerettighetene, lyver og gjør disse tingene, så spikrer de de første spikrene i sin egen kiste. Den som tier om denne saken, selv om han kunne gjøre noe, er medskyldig på sin måte. Derfor ber jeg om at alle oppriktige, ærlige og frie mennesker, med respekt for menneskerettighetene, samarbeider for å avsløre disse forbryterne og gi dem det de fortjener. Slik at ikke jungelloven skal gjelde.»

Erling Borgens film gir et innblikk i en verden de fleste av oss ikke kjenner så godt til, en verden hvor mennesker systematisk ødelegger andre med bruk av selvbedrag, løgn og smil.

Erling Borgen er et engasjert menneske, hans arbeide er viktig for vårt fremtidige samfunn, for oss alle, for han arbeider med sannheten som rettesnor, se hans filmbidrag Et lite stykke Norge, det land som har soldater i Afghanistan, bomber Libya og snart deltar Norge med USA i krig mot Iran. Dette er kriger som ikke har brakt annet med seg enn elendighet for tusener på tusener av mennesker. Bomber, raketter, skudd (også ammunisjon utstyrt med uran som ødelegger geografiske landområder for tusener av generasjoner inn i fremtiden) og miner, et lite Norge med rikspolitikere som fører sitt folk bak lyset fordi de arbeider utfra kommunikasjonsstrategier:

 

Donald Rumsfeld må arresteres

Jungelloven ble etablert av forsvarsminister Donald Rumsfeld. Et lite miljø av særdeles spesielle mennesker har skaffet seg adgang til å kunne gjøre hva de vil uten å måtte frykte straffeforfølgelse, ihvertfall i sitt eget land, ihvertfall enn så lenge. Donald Rumsfeld blir 80 år i 2012. Det er tvilsomt at han vil utsette seg for arrestasjon ved å beøke andre land. For 147 land har underskrevet på å straffeforfølge torturansvarlige som måtte besøke landet.

Donald Rumsfeld har gjort seg skyldig i at tortur av mennesker kan gjennomføres. Han har satt iverk og er hovedansvarlig for prosjektet Guantanamo. Yasser Al-Zahrani og to av hans venner døde av det. Kjent er det at det brukes store truende og bitende hunder, fangene bindes, blendes (hette over hodet), søvnmangeltortur, det brukes kulde- og lystortur, lydtortur (jukebox), religiøs trakassering og mattortur gjennom ukontrollert tvangsmating. Det er sikkert meget mere som holdes skjult. Blant annet det som tok livet av Yasser Al-Zahrani og hans to venner. Verre enn Guantanamo sieså være torturleirene i Bagram og Kandahar i Afghanistan. Flere gjenfortalte opplevelser er så ille at jeg vegrer meg for å formulere dem. Det finnes visstnok flere skjulte forhørsleire i Østeuropa. Aker Kværner (Kjell Inge Røkke) lever deler til klusterbomber og raketter produsert av Lockheed Martin som bruktes i Irak. Norske arthurradarer ble brukt i Irak til å lokalisere bombemål.

Donald Rumsfeld må etterlyses som kriminell av International Criminal Court i den Haag, på like linje med Mladic og Karadzic fra Serbia, Omar Al-Bashir fra Sudan og kongoleseren Thomas Lubanga Dyilo. En arrestasjon og fengsling av og dom over Rumsfeld vil være et stort skritt for å demme opp for den vold som krigene idag med USA i spissen har åpnet for. De stopper ikke, før mange nok reiser seg opp.

About The Author
Sven-Inge Johansen
Hvis du synes min tekst var av betydning, gi gjerne et lite eller større bidrag for fremtidige artikler, hvis du kan: Vipps til 41743388 eller konto 6250 12 02377.
Comments
Leave a response

Leave a Response