Monsanto gir seg i Europa, sier de3 min read

Now Reading
Monsanto gir seg i Europa, sier de3 min read

Protestene var åpenbart for store. Frøprodusenten Monsanto avslutter sin kamp for genteknikk i Europa. Bedriften kommer ikke til å søke tillatelse for nye planter eller drive lobbyvirksomhet for den slags ernæring, melder den tyske avis TAZ og der Spiegel.  Dette er det de sier, men er det sannheten?

Dusseldorf – I Europa var det lenge sterke protester mot Monsantos genmodifiserte produkter – nå bremser verdens største frøprodusent: «Vi stopper lobbyvirksomhet for mer for dyrking i Europa,» sier Monsanto Europe presseansvarlig Brandon Mitchener til «TAZ». «Foreløpig har vi ikke tenkt å søke om godkjenning av nye genmodifiserte avlinger.» Årsaken har vært den lave etterspørselen fra bøndene. «Vi har forstått at vi for øyeblikket ikke har en bred aksept,» la talskvinne for Monsanto Tyskland, Ursula Lüttmer-Ouazane til. «Vi har ikke gjort stor fremgang i løpet av årene i Europa. Det er mot sin hensikt å kjempe mot vindmøller.» Rare utsagn.

Brandon Mitchener, GMO leaving Europe

I EU hadde Monsanto’s genmodifisert mais MON810 og potet Amflora det tyske selskapet BASF er tillatelse for dyrking. Flere genmodifiserte planter er tillatt for bruk i fôr og mat.

Kilde Die Tageszeitung (Dagsavisen): http://www.taz.de/Sieg-fuer-Anti-Gentech-Bewegung/!117205/

Igjennom mange år har det vært en bred protestbevegelse mot dyrking av slike planter i Tyskland. Den har bidratt til at den føderale regjeringen i 2009 IKKE tillot dyrking av MON810 i Tyskland. Amflora er også forbudt på tysk territorium såvel som i syv andre EU-land. BASF kunngjorde i januar, at de ikke lenger kom til å søke godkjenning for andre slags GM poteter. Miljøvernere frykter uberegnelige risiko for miljøet hvis genmodifiserte frø blir satt i sirkulasjon. Monsanto hevder derimot at resultatet vil bli mere vekst og koste mindre arbeid ved å beskytte planter ved hjelp av genteknologi. FDP (freie Demokratische Partei, et slags tysk FrP) Bundestagsmedlem Christel Happach-Kazan omtalte dette som et «tap for Tyskland.» Med denne beslutning gikk kunnskap, arbeidsplasser og verdier tapt i vårt eget land. Tilbakeholdent bemerket talsmann for landbruksministeren Ilse Aigner: «Dette har vært en bedriftspolitisk beslutning som vi ikke ønsker å ta stilling til», sa han. «Det faktum at vi er kritiske til genteknologi er godt kjent.» Løftene genteknologi industrien har kommet med, har så langt ikke blitt oppfylt.

Kilde Der Spiegel: http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/monsanto-stoppt-kampf-fuer-gentechnik-in-europa-a-903055.html

Monsanto har svindlet og løyet i en årrekke. Så forteller de plutselig sannheten? Nei, antagelig ligger det strategiske planer bak. Protestene ble i Tyskland administrert av AVAAZ, en NGO organisasjon. Kanskje spiller de med på laget? Bill Gate skal eie 500.000 aksjer i Monsanto (http://www.infowars.com/bill-gates-dodges-questions-on-why-he-owns-500000-shares-of-monsanto), George Soros er også en betydelig eier (http://blogs.wsj.com/deals/2011/08/15/soros-fund-cut-stakes-in-citi-wells-fargo-monsanto). Georg Soros var også bak i kulissene ved Occupy Wallstreet protestene, som nå har dødd hen. Dette kan være en lignende manøver, mye villet bråk og oppstyr før man gjemmer seg bort fra offenligheten.

Kilder: http://euro-med.dk/?p=30158

(egne oversettelser)

About The Author
Sven-Inge Johansen
Hvis du synes min tekst var av betydning, gi gjerne et lite eller større bidrag for fremtidige artikler, hvis du kan: Vipps til 41743388 eller konto 6250 12 02377.
Comments
Leave a response

Leave a Response