Mattilsynets overfall på Kjølen gård i Solør fredag 5. juli 20195 min read

Now Reading
Mattilsynets overfall på Kjølen gård i Solør fredag 5. juli 20195 min read

Et av landets viktigste yrker er bønder…det virker som om Mattilsynet har en egen handlingsplan ovenfor bønder.

Jeg er meget ubehagelig overrasket over det som fortelles om Mattilsynets overfall på Kjølen gård i Solør fredag ettermiddag den 5. juli 2019. Det var som om det var like før det militære ble satt inn med bevæpnede soldater, tanks og kanoner. Men så langt var det bare politiet. Hadde de våpen med seg, også? Det er rart og fremmed. De dekket til registreringsskilt og logoene på slaktebilene. Du verden? Var nå det virkelig nødvendig? Lever vi ikke i et demokratisk Norge? Hva er årsaken til at Mattilsynet benytter seg av brutalitet og hensynsløshet? Vi vet at det er ikke første gangen, vi skjønner at det er gjennomgangstonen. Kan det være at nettopp frykt og redsel skal vekkes? Ikke uten grunn minner dette faktisk om kommunistenes grusomme overfall på bøndene og gårdsbrukene i Ukraina fra 1929 til 1933 (Holodomor).

Da vet vi også med sikkerhet at fremgangsmåten kommer ovenfra. Fra det øverste nivå i statshierarkiets landbruksavdeling. Det er en strategi som ledelsen i Landbruksdepartementet mener de skal bruke. Hva er så årsaken til det? Har vi ikke politiske organer for å løse felles problemer? Vi skjønner gjennom det vi har sett at Landbruksdepartementet har valgt å la være å ta ibruk demokratiets politiske organer. Derfor spør vi, hvorfor har de det?

Ingen bevæpnede politistyrker angriper et skipsbyggeri og senker skipet på havets bunn fordi det ikke er bygd etter forskriftene? Men vi ser med egne øyne at ovenfor bøndene gjøres akkurat det. Hvorfor? Det er klart man spør seg hva Landbruksdepartementet holder på med? Dette er ditt bord, Departementsråd Leif Forsell. Hva sier du til dette?

Jenny Rolness skrev følgende pressemelding for NGO’en Dyrenes Rett.

Pressemelding:

Mattilsynets usannheter angående gård i Solør.

Avisene er spekket med usannheter om gården i Solør, der Mattilsynet aksjonerte fredag og i første omgang sendte 140 av 350 dyr til avliving og destruksjon. Nå vil vi ha frem sannheten. Bildene som vises frem for å berettige Mattilsynets aksjon er gamle og viser ikke situasjonen på gården i dag. Mattilsynet innrømmet selv under aksjonen at dyrene ser fine ut, men de gir en annen fremstilling i media. Eiers videoer og bilder fra gården de siste måneder og frem til i dag viser velfødde, reine, rolige dyr i reine omgivelser, og kyr på gode beiter.

Mattilsynet har en del å svare for etter aksjonen. To okser som stod i sykebinge og ikke kunne sendes med dyretransport ble avlivet av nødslakter. For begge mislyktes bedøvingen. Den ene oksen fikk et oppfølgingsskudd, mens den andre fikk halsen overskåret i bevisst tilstand, noe som er klart i strid med loven. Oksen løftet hodet og forsøkte å stange til slakterens hånd da han skar over halsen. Det var tre vitner til stede, blant annet to husdyrbrukere, som alle kunne bevitne at oksen ble stukket og avblødet i bevisst tilstand. Mattilsynets folk som overvar nødslakten foretok seg ingenting, men takket slakteren opp i hånden for utført arbeid.

Mattilsynet nektet folk på gården å filme og dokumentere aksjonen. Dyretransportbilene hadde dekket over registreringsskilt og logoer, og folk som forsøkte å følge etter dem for å se hvor de kjørte ble stoppet av politiet. Det var ikke meningen at dyreeier skulle få vite hvor dyrene havnet. Noen klarte likevel å følge etter og såg at dyrene ble tatt til et Nortura-slakteri. Aksjonen var lagt til en fredag ettermiddag og pågikk utover natta. Mattilsynet fremstiller det som at det er både sykdommer og medisinrester på dyrene. Det er ingen kjente sykdommer i besetningen. Alle dyrene er nå merket og kalvene merkes forskriftsmessig fortløpende. Alle tilbakeholdelsesfrister for medisiner er over for lenge siden. Risikoen er fabrikert.

Uredeligheten og maktmisbruket til Mattilsynet sjokkerer folk. Det som Mattilsynet opplever som hets er en helt normal motstand og kritikk mot en etat som har fått altfor stor makt og utøver den på en unødig rigid og hensynsløs måte. Det er viktig at Mattilsynet har myndighet til å kunne avvikle dyrehold der dyrene lider, men det har vært altfor mange tilfeller der Mattilsynet slår til mot gårder der dyrene har det bra og på verst tenkelige tidspunkt – når dyrene er høydrektige eller er på beite. Det er ikke god dyrevelferd. Det å avlive høydrektige dyr og mordyr og avkom som er friske og ikke lider er i strid med etiske regler og vekker alminnelig avsky.

Lovverket setter begrensninger for hva Mattilsynet kan foreta seg. Det er forbudt å transportere drektige storfe de siste 2 uker før fødsel ventes, dyr som har født i løpet av de siste 72 timer og unge dyr der navlen ikke er tørket inn. En annen avdeling av Mattilsynet har tidligere sendt høydrektige sauer til slakt, med den følge at mange søyer fødte i kaoset på slakteriet. Dersom det skjer igjen vil Mattilsynet og andre involverte parter bli anmeldt.

Mattilsynet er under offentlig gransking, og med god grunn. De har mye å rette opp, men nå legger de opp til et nytt overtramp som svekker troverdigheten deres ytterligere. Anke på begjæring om midlertidig forføyning skal avgjøres kommende uke. Mattilsynet må ikke fremstå som bødler som higer etter å ta livet av dyr som har det bra, i den grad at de ikke engang kan vente på en rettslig avgjørelse. Alle etiske regler og normale hensyn tilsier at de må avstå fra en ny aksjon.

Video-opptak juli 2019 gjort 7. juli 2019 fra Kjølen gård, Solør

About The Author
Sven-Inge Johansen
Hvis du synes min tekst var av betydning, gi gjerne et lite eller større bidrag for fremtidige artikler, hvis du kan: Vipps til 41743388 eller konto 6250 12 02377.
6 Comments
Leave a response
 • Rut Lillebo
  9. juli 2019 at 06:57

  Like før jeg tok til tårene for bonden og Dyrene hans, Det var grusomt å lese om de to oksene. Det er ikke lenger nok med å kommentere her. Det er feil mann på Tinget.

  • 11. juli 2019 at 09:20

   Takk for kommentaren. Å ta et møte med en av de politiske representanter, kan være en vei å gå. De vet at de er valgt og vet også at de har forpliktet seg å høre på sine velgere. Jeg har møtt noen av dem som virkelig tar engasjerte velgere på alvor.

 • Anonym
  9. juli 2019 at 14:23

  Godt skrevet!
  Jeg håper alle skjønner at vi står i fare for å miste demokratiet hvis vi ikke reagerer på myndighetenes fremgangsmåte i denne saken. Vi lever i ett fritt land, eller gjør vi det..?
  I forbindelse med at dyrene ble transportert til slakteriet stoppet politiet bilister og spurte hvor de skulle. Vi må spørre oss om politiet hadde hjemmel i loven til å stoppe bilister for å stille dette spørsmålet? I et demokratisk land skal vi ikke ha noen opplysningsplikt overfor myndighetene til å fortelle om hvor vi skal. Våre rettigheter som borgere i et fritt og demokratisk land pålegger oss ikke en slik opplysningsplikt.

  Uansett hva man mener om bonden har han krav på sine rettigheter i et demokratisk land. Anders Bering Breivik hadde krav på å få saken sin avgjort i rettssystemet. Myndighetene kunne ikke dømme og fengsle han uten at saken hadde vært igjennom rettssystem. Det er ikke lov i et demokrati.
  Så hvorfor kan myndighetene gå så hardt til verks mot denne bonden?

  Husk at det som skjer andre, det kan plutselig skje deg selv!
  Derfor er det viktig at vi har et godt fungerende demokrati!

  • 11. juli 2019 at 09:53

   Takk for kommentaren. Du har helt rett, situasjonen er alvorlig. Da bøndene har mange på sin side; mange som følger med i Mattilsynets merkelige aksjoner, kan en mere samlet gruppe bli en opposisjon og maktfaktor. For det trengs å balansere ut et tydelig maktmisbruk.

  • Erwin
   25. juli 2019 at 11:15

   Som svar til Anonym: Fritt land ?? Du er fri å velge di som skal styre deg og stjele pengene din 😂😂

 • Jan Tore Nedgården
  14. juli 2019 at 14:23

  Har vi demokrati i norge lenger? Vi ser jo hvordan mindre partier som nesten er på sperregrensen stiller di som egentlig er folkevalgte.
  Her i denne saken så tror jeg at det er mange som må en tur innom lovverk og lære seg noe om fjøsdrift og skjønn.

Leave a Response