Now Reading
Om villsauene fra Sokndal


Om villsauene fra Sokndal

Om villsauene fra Sokndal

Villsauene ble drept av Mattilsynet foran øynene på den 70-år gamle bonden ( se her).

Bonden i ei lita bygd i Sokndal fikk pålegg om å bedre forholdene for sauene sine. Han fikk pålegg om å fôre dyrene bedre og å merke dem. – Bonden klarte ikke å følge opp påleggene våre. Til slutt fikk han beskjed om å avlive dem. Da heller ikke det skjedde, måtte vi ta hånd om saken selv, sier avdelingsleder i Mattilsynet Ole Åmot (2015). Torsdag i sist uke rykket folk fra Mattilsynet og politiet ut til den avsidesliggende heiagården. Håkon Omdal er nabo til gården og har ofte hjulpet heiabonden i syttiårene med å frakte inn høy til sauene på firehjulingen sin. Han reagerer sterkt på det som skjedde da besetningen ble avlivet. Selvsagt har saken to sider, forklarer han, men han tror problemet først og fremst handler om at myndighetene ikke klarer å tolke det de ser. «Dette er en gammel heiagård som blir drevet slik disse gårdene ble drevet før i tiden. Gården er uten strøm og ser nok ikke ut som en moderne bondegård. Det er ikke en vanlig vei fram, mer det jeg vil kalle en traktorvei. Likevel er bonden oppegående og har full kontroll med det han driver på med», sier Omdal. Det er flere ting han reagerer på. Han kaller det «grotesk avliving» å skyte dyrene (56 villsauer) på tunet mens bonden står og ser på. I tillegg stiller han spørsmål ved dyrevernet (24. mars 2015, se her).

Jeg ble gjort oppmerksom på teksten hos May-Harriet Seppola. Hun skriver i sin artikkel: «Mattilsynet visste ikke at villsau eller ursau er mindre av vekst, lettere på foten og passer adskillig bedre ute i naturen enn overavlede sauer som er mer eller mindre ødelagte av avl fordi de skal ha mye ull og økning av kjøttvekten» (se Nyhetsspeilet, her).

About The Author
Sven-Inge Johansen
Som mange andre ble også jeg fra tidlig av alltid ubehaglig urolig når aviser, myndighetspersoner og politikere serverte løgn. Så ble det tidlig mitt ønske å ville bidra til at sannheten kom frem. Og skøyt jeg over mål, hvilket naturligvis hendte, hadde jeg ihvertfall retningen. Sannhetens lys er stort, mektigere enn Dovre, Jotunheimen og Rondane, det er den største glede å få ta del i det. Hvis du som leser synes min innsats var av betydning, er et bidrag velkomment, min paypal er: paypal.me/sveningejohansen
Comments
Leave a response

Leave a Response