Bedre helse og økonomi3 min read

Now Reading
Bedre helse og økonomi3 min read

Av Frank Ralle

Tidligere var det vanlig med kjøkkenhage i Norge, dette var et tilskudd til husholdningsøkonomien hvor besparelsen i matbudsjettet kunne bli betydelig. Idag er ikke dette vanlig hos oss, men andre land har tatt vare på denne tradisjonen. Her hjemme var det ikke vanlig med plen slik det er nå, folk dyrket poteter, gulrøtter, sukkererter, spinat, mainepe, tomater, agurker, jordbær, bringebær, solbær og mye annet. Jordskokk er en vekst som minner om potet, mer velsmakende og lettere å dyrke.

De fleste hus har nå mindre areale tilgjengelig for dyrking, men vi kan faktisk dyrke inne og med godt resultat. Sesongen er betydelig lengre, temperaturen høyere enn ute og ved å tilføre litt ekstra lys kan produksjonen bli veldig høy. Valget av vekster bestemmer produksjonsmengden og ved å velge for eksempel salat vil den være fullgrodd i løpet av ca 6 uker. Det ikke mange er klar over med salaten er at den kan klippes ned til ca 30% ihvertfall et par ganger og gror da tilbake bladene mye raskere enn å skulle sette frø på nytt.

Hva vi velger å dyrke burde bestemmes av kortest mulig veksttid, hva vi trenger av kost, hva vi liker og hva vi sparer penger på å dyrke selv. med ganske enkelt utstyr kan vi starte i liten skala og kan spare penger mens vi gleder oss over å se maten vår gro og pengene våre kan tilbringe litt lenger tid i bank eller lommebok. Ennå en bonus er inneluften, lukten av planter og grønnsaker er forfriskende, det tilfører oksygen til vår atmosfære som vi har glede av og som gir oss mer energi.

Enkle mini-drivhus er å få kjøpt men er man litt nevenyttig kan man lage dette selv og glede seg over “selvgjort er velgjort” og det man kan spare også her. Vi vil etterhvert legge ut tegninger og informasjon om alternativer med beskrivelse av de enkelte vekstenes egnethet til egenproduksjon inne. Det går rykter for tiden om en stor prisoppgang på matvarer, årsaken er visstnok kraftig økning i driftsutgiftene for landbruket og pågående uro i land som har en stor matproduksjon og ikke vil være istand til å levere det normale. Hvis vi fordeler de ressursene vi har og dyrker mat på alle ledige jordflekker samt utnytter de muligheten vi har innendørs kan vi klare å overleve nedgangen i matleveransene.

Mulig at vi blir slankere, kanskje antall tilfeller av hjerte kar-sykdommer blir redusert: som under krigen. Vi betaler skatt av de pengene vi tjener, ikke ennå en gang av de pengene vi sparer.

Økonomien i Norge er under stort press, jeg ser ingen normal grunn til at renten skal øke, inflasjonen er konstruert av de som styrer landet vårt, jeg er usikker på hvem de er, Politikerne er kanskje marionetter og syndebukker, uansett må de føle et ubehag siden de omtrent samstemmig lyver i kor og forteller at ingen ting kan gjøres med den situasjonen vi har foran oss. Strømmen er mye dyrere i Norge enn i de landene som “kjøper” strøm av oss. Jeg trodde politikerne da de sa at det ville bli en utjevning av strømprisen innenfor EU-EØS. At vi som er kilde til fornybar strøm skal straffes slik føles kriminelt.

Strømprisen er årsak til en betydelig del av kostnadsøkningen på mat. Er målsettingen å frata oss våre eiendommer når vi ikke har råd til å betale renter og avdrag? Skal vi være slaver for overklassen? Dyrk mat selv, spar penger, kjemp for alt hva du har kjært.


Toppfoto, her: https://spiselighage.no/2020/07/12/kjokkenhage-for-nybegynneren/

About The Author
Sven-Inge Johansen
Hvis du synes min tekst var av betydning, gi gjerne et lite eller større bidrag for fremtidige artikler, hvis du kan: Vipps til 41743388 eller konto 6250 12 02377.
Comments
Leave a response

Leave a Response