Kan vi klare oss uten kraftselskapene?3 min read

Now Reading
Kan vi klare oss uten kraftselskapene?3 min read


Av Frank Ralle

Kan vi klare oss uten kraftselskapene?

I gamle dager var strømforbruket svært lite, et par lyspærer var kanskje hele strømforbruket i enkelte boliger. Slik det er idag har vi blitt vant til å bruke strøm til det meste. Mange har blitt anbefalt å ikke bygge med mulighet for å fyre med ved eller olje, da strøm er miljøvennlig, renslig og billig, det var billig, men ikke nå lenger. I dag har de grådige sørget for å flå vanlige mennesker for penger, de har ikke lenger anledning til å leve som de gjorde tidligere, mange vil nok også måtte komme til å havne på fattigkassa berøvet alt de eier av eiendom.

Dette er elendig, uforståelig og uverdig i et land som flyter over av penger i oljefondet. Her har et mindretall bestemt at slik skal det være. De respekterer ikke loven, der står det i klartekst at samfunnskritiske tjenester skal ikke overprises, overtredelse kan straffes med fengsel i inntil 3 år. Hvorfor gjelder ikke loven for dem som svindler oss, det er faktisk svindel når vi ikke blir gjort oppmerksom på negative konsekvenser av en avtale med en leverandør. Rundt i verden er mennesker i gang med å utvikle metoder for å produsere strøm til eget bruk ved metoder som er svært rimelige og miljøvennlige. Jeg håper dette blir gjort tilgjengelig for oss veldig snart.

En gammel oppfinnelse, Stirlingmotoren er en meget god løsning som kan drives med alt som gir varme, ved, gass, bensin, konsentrert sollys og mye mer. Effektiviteten er bedre enn i forbrenningsmotorer som ikke nyttiggjør drivstoffet like godt. Stirlingmotoren kan utnytte varmen i vedovnen din og kjøledelen kan avgi varme til rommet eller til å formvarme vannet som skal til varmtvannstanken samtidig som den produserer strøm til vaskemaskin, oppvaskmaskin, fryser, kjøleskap, komfyr og lys. For å oppnå maks effekt på systemet er det fordelaktig med en viss batterikapasitet som gjør at hvis du trenger mer strøm enn Stirlingmotoren gir i en periode, kan du hente resten av kraften fra batteriene.

Med denne løsningen kan din vedfyring redusere behovet for å kjøpe strøm om vinteren. Om sommeren når du ikke trenger å fyre kan motoren drives av solenergi som fokuserer varmen fra solen via speil til varmdelen på motoren. Vi trenger å samle folk med erfaring innen teknikk, mekanikk, maskinering, elektronikk og datastyring for å kunne starte produksjon av disse enhetene. Hvis du produserer strøm for salg vil det komme på betydelige avgifter, det optimale er at de som skal hente strøm fra denne løsningen eier og driver anlegget i fellesskap.

Jo fler som produserer strøm selv, jo lavere blir etterspørselen etter strøm fra kraftselskapene og dermed også kostnaden for den som må kjøpe strømmen. Jeg kommer aldri til å stole på en selger i fremtiden, spesielt en som bare vil snakke med deg på telefon og ikke sender et skriftlig tilbud. Hvis du søker opp telefonnummeret til en som har ringt deg for å selge strøm vil du ikke finne det nummeret registrert på noen person. Hvorfor? Har sett på en prinsippforklaring av Stirlingmotoren, enkel og komplisert samtidig, enkel i produksjon, men komplisert i forståelse da den opererer på prinsipper vi ikke er vant til og gassressonans er ukjent for de fleste av oss, men det er dette som gir maskinen en stor effekt.


NASA utviklet en smart Stirlingmotor for endel år siden, av en eller annen grunn ble den lagt til side selv om den i en større test var svært vellykket. De har igjen satt igang et større forskningsprosjekt på Stirlingmotorer som generatorer på lange romferder. En av motorene har nå gått uten problemer i over 13 år. Tyder på at dette er et vellykket prosjekt, også for oss og våre behov.

About The Author
Sven-Inge Johansen
Hvis du synes min tekst var av betydning, gi gjerne et lite eller større bidrag for fremtidige artikler, hvis du kan: Vipps til 41743388 eller konto 6250 12 02377.
Comments
Leave a response

Leave a Response